Partenerul nostru DUPLO a contactat o companie de neuroștiință, NeuroLead, pentru sfatul lor care să îi ajute pe partenerii lor de afaceri în viața profesională și în viața de zi cu zi în această perioadă critică de pandemie
Suntem alături de tine, de aceea dorim să împărtășim și cu tine acest material.

Neuroscience Mindset Piece on Covid-19
Această pandemie de coronavirus și măsurile excepționale care au fost luate pot fi, fără îndoială, o cauză de stress. Măsurile de igienă și reducerea contaminării sunt foate bine cunoscute, deci nu mai trebuie să vi le reamintim.
Pe de altă parte, cum poate știința să ne ajute să luptăm împotriva stresului care poate ajunge cronic în această perioadă de pandemie și ce putem face pentru a ne adapta cât mai bine și mai ușor posibil?
NeuroLead vă oferă 3 căi pentru a vă adapta la Covid-19:
  • Acceptarea
  • Conștientizarea UNCE (Unpredictable, Novelty, Control, Ego)
  • Acțiunea celor 5 C (Change, Challanger, Concerned, Control, Connect)
 
ACCEPTAREA
În primul rând pentru a ne putea adapta la orice , trebuie să înfruntâm realitatea așa cum e, fie că ne place sau nu. Nu este nici resemnare neputincioasă, nici o aprobare oarbă, ci mai degrabă trebuie să luăm informația cu încredere și să înfruntăm realitatea care ni se impune cu maximă luciditate și vigilență.
Alegerea pe care o avem este să renunțăm la gânduri de genul "Nu este posibil! De ce eu? Niciodată nu ar fi trebuit să se întâmple ... E vina lui ...". De asemenea avem posibilitatea de a renunța la a avea gânduri de genul „Nu voi face asta niciodată ... aceste măsuri sunt pentru alții ... sunt nebuni ... Nu-și dau seama ... nu se pune problema. ".
Avem posibilitatea să alegem să acceptăm ceea ce este și ceea ce nu putem controla și să ne concentrăm pe ceea ce putem controla.
Acceptarea înseamnă să recunoaștem că uneori „C…aturi se întâmplă” angel! Așadar, să ne concentrăm pe „Să aranjăm acest lucru”, să aplicăm măsurile de securitate, izolare și interacțiune pe care guvernul și experții ne solicită să le urmăm. Și pentru restul, să ne gândim de două ori mai degrabă decât o dată și să facem ce este important ...
 
 
CONȘTIENTIZAREA  UNCE (Unpredictable, Novelty, Control, Ego)
                                    INCE (Imprevizibil, Noutate, Control, Eu-l)

În primul rând, amintiți-vă că stresul este practic cel mai bun prieten al nostru, atât timp cât este de scurtă durată. Stresul este mobilizarea generală a corpului și minții noastre pentru a face față unei amenințări. Gazela care fuge de atacul leilor, de exemplu!
Stersul devine dăunător când intensitatea lui este prea mare (în cazul traumelor) sau când devine cronic ( de lungă durată). Este dăunător deoarece starea noastră fizică nu revine la starea sa normală. Gazelele nu aleargă toată ziua!
Studierea stresului a reușit să demonstreze că există patru concepte care stresează oamenii la nivel biologic, acestea provoacând o creștere a hormonului stresului - cortizolul - măsurabil în sângele nostru. Știind toate acestea se pot lua măsuri pentru a putea ajuta oamenii să-și gestioneze stresul. Aceste 4 concepte sunt rezumate sub acronimul simplu de reținut: UNCE ( în română acronimul e INCE)
Imprevizibil: este percepția că o situație care ni se întâmplă acum într-un mod neprevăzut, prinzându-ne nepregătiți, sau că situația viitoare este imprevizibilă punându-ne în pericol. Este clar că, cu Covid-19, situația este Imprevizibilă!
Noutatea: este percepția că ceea ce ni se întâmplă este nou, ceva care nu ne-am mai confruntat, care nu corespunde cu ce suntem obișnuiți, scoțându-ne din zona noastră de confort. Covid-19 este o Noutate care ne încearcă fiecăruia modul de adaptare!
Controlul (lipsa lui): este impresia de a nu avea control sau influență sau putere asupra unei situații. Într-adevăr, răspândirea acestui virus și situația în care ne-a pus înlătură autoritatea și controlul nostru individual!
Eu-l: este tot ceea ce suntem, ce știm că suntem fiecare: valorile noastre, credințele noastre, personalitatea noastră, securitatea muncii, imaginea noastră socială, etc. Prin amenințarea supraviețuirii noastre, a muncii noastre, a valorilor noastre, a relațiilor noastre, coronavirusul ne lovește Eu-l!
O situație stresantă poate afecta unul sau mai multe dintre conceptele INCE (UNCE) și fiecare dintre noi este mai sensibil la unul sau altul dintre aceste concepte în funcție de personalitatea sa. Din păcate, Covid-19 afectează într-o măsură mai mare sau mai mică toate cele 4 concepte.
Având cunoștință de toate acestea putem să identificăm sursa stresului nostru, în ce măsură suntem afectați și ce ne afectează cel mai mult, să înțelegem și să exprimăm ceea ce simțim, pentru ca apoi să putem lua măsuri pentru a ne simții mai bine.
Concret, dacă ceea ce te îngrijorează cel mai mult este imprevizibilul și „Planul A” este să nu vorbești deloc despre asta, și să „pretinzi că nu este nimic” este puțin probabil să te facă să te simți mai bine! Probabil mai eficient este un „Plan B " în care să vorbești cu alții, sau și mai bine este să te informezi de la persoane calificate profesional care sunt în măsură să-ți dea sfaturile și măsurile cele mai potrivite pe care să le iei și să te informezi doar din surse de încredere. De exemplu graficele științifice din China sau Coreea de Sud au arătat că măsurile de izolare duc la reducerea răspândirii virusului și arată când ne putem aștepta la o îmbunătățire - în momentul scrierii acestui articol, răspândirea virusului s-a oprit în China. Astfel de informații și măsuri reduc foarte mult neprevăzutul/imprevizibilitatea și, prin urmare, stresul.
Pe scurt, alegând să îți faci propriul diagnostic INCE (UNCE), poți deveni conștient și poți încerca să-ți configurezi „Planul B” pe fiecare dintre aceste puncte.
 
ACȚIUNEA CELOR 5 C
Change, Challanger, Concerned, Control, Connect
(Schimbarea, Provocarea, Îngrijorarea, Controlul, Conectarea)

 
Cei 5 C sunt rezultatul cercetărilor științifice despre ceea ce a ajutat în mod concret oamenii să fie mai rezistenți în scenarii catastrofale (dezastre naturale, evenimente personale, evenimente personale) și să revină mai puternici decât înainte. Este un amestec de creștere a mentalității (Mindset Growth), adică capacitatea de a învăța și evolua în urma unor evenimente (vorbim și de „creștere post traumatică” în loc de „stres post-traumatic”) și voință/duritate (Hardiness), adică capacitatea de a suporta condiții dificile. Într-adevăr, studiile arată că foarte puține persoane rămân „neutre” în urma unui dezastru: fie se scufundă, fie se întăresc. Deci avem de ales de care parte dorim să fim?
Cercetările au arătat că cei care au ieșit întăriți din evenimente tragice, scenarii catastrofice au luat în considerare și au pus în aplicare 5 acțiuni care încep cu litera C:

1. CHANGE / Schimbarea: schimbă modul în care îți vezi și interpretezi emoțiile. Emoțiile noastre sunt vitale și utile. Pentru început, ne informează despre starea nevoilor noastre și ne oferă un prim răspuns rapid de comportament pentru a ne adapta mai bine situației și pentru a le satisface. De exemplu, frica ne conduce la acțiuni pentru care să ne țină în siguranță. Furia ne oferă energie pentru „a face ceva”, de a reacționa imediat. Este totuși necesar să ne punem emoțiile în slujba noastră, și nu invers ... Prin urmare, nu trebuie să ne negăm emoțiile, ci să le ascultăm / înțelegem și să acționăm într-un mod constructiv pentru a ne satisfice nevoile. Exemple:
a. "Sunt anxios cu privire la epidemie (pentru mine, pentru familia mea, ...)" => nevoia mea este securitatea fizică => nu spune "sunt calm", deoarece este o afirmație falsă, cortizolul crește în sânge, deci folosește anxietatea/îngrijorarera în beneficiul tău: reformulează spunând „Sunt vigilent”, „Sunt atent”, „Îmi ajut familia să reducă riscurile”, „Sunt în gardă” etc. Observă că îți dă un sentiment de a acționa mai degrabă decât unul de suferință și că energia ta devine diferită.
b. „Sunt enervat de toate constrângerile pe care mi se impun (în magazine, acasă, la serviciu etc.)" => trebuie să acționez => reformulează „Sunt implicat în gestionarea situației", „Sunt activ pentru a găsi o soluție "
vs. „Mă simt neputincios" => am nevoie de ajutor => „Am nevoie / voi cere ajutor (pentru a-mi face cumpărăturile, a înțelege ce se întâmplă, etc.)"

„Viaţa unui om este ceea ce gândurile lui o fac să fie.”, a spus împăratul Marc Aurelius.
Dar amintiți-vă că gândurile sunt construite cu cuvinte. Alege cuvintele care te ajută, nu cuvintele care te duc în jos.

2. CHALLENGER / Provocarea: vedeți situația ca pe o provocare, vedeți-o altfel. Ideea este, din nou, să fii activ mai degrabă decât să suferi. Este reinterpretarea situației prin acțiune.
 a. În loc de „Este o mare amenințare” => alegeți ceva de genul „Este o mare provocare” Rețineți nuanța, între amenințare                 și provocare!
 b.Este insuportabil să fii limitat în acțiuni/izolat" => "Este o oportunitate să fac lucruri noi sau pe care le-am amânat"                        (aranjați casa, scrieți un articol, sunați prieteni, ...)

3. CONCERNED / Îngrijorarea: în perioade de stres mare, unii tind să se închidă în sine, să lase responsabilitatea în seama „celorlalți”. Cei care acționează bine sunt cei care se implică: „Cum pot fi util? “, „Cum să fiu în cunoștință de cauză? “, „Cum să particip? “, „Cum să fiu ajutat? “, „Cum pot să ajut? “, „Cum să rămân informat?“. Implică-te în acțiunea colectivă!

4. CONTROL / Controlul: stresul dă în primul rând o stare de neputință, impresia că nu ai mijloace necesare pentru a-ți îndeplini nevoile, ambițiile sau cerințele, percepția că nu ai puterea de a face față responsabilităților tale, sentimentul că ești supus, ești într-o stare de frământări permanente, etc. Cei care reușesc să scape de aceste gânduri sunt cei care înlocuiesc neputința / frământarea cu acțiunea, cu o propoziție simplă: „În această situație, care este cel mai mic lucru asupra căruia am control / ce pot face?". Și își concentrează atenția, gândirea și comportamentul exclusiv pe asta. Iau măsuri. Indiferent dacă acțiunea este mare sau mică, important este că să ies din neputință în control: „Îmi fac măști” sau „Îmi fac propriul gel de igienizare”, „Învăț să mă spăl pe mâini corect”, „Le arăt copiilor și prietenilor cum să se protejeze”, „Asigur un mediu de viață cât mai sigur posibil: desinfectez suprafețele, pun la dispoziție prosoape de hârtie de unică folosință și un coș închis, ….. organizez lucrurile cât mai bine posibil”, „Voi face zilnic mișcare pentru a-mi consolida imunitatea”, „Stau informat asupra evoluției situației”, etc.

5. CONNECT / Conectarea: nu în ultimul rând, suntem ființe sociale. Cei trec mai ușor peste situații stresante sunt cei care nu se închid în ei, ci se conectează cu alții ... chiar și în izolare – trăiască rețelele de socializare! De asemenea, ca să treci mai ușor peste stresul situației poți face două lucruri simple:
a. Când ai nevoie de ajutor, cere ajutor ... și
b. Oferă ajutorul tău celor care au nevoie de el => conectarea socială și voluntariatul întăresc imunitatea prin starea de bine pe care aceste acțiuni ți-o aduc.Iar dacă ești responsabil pentru alte persoane, familia, echipa ta dacă ești manager, nu uita să asiguri legătura și interacțiunea între voi!
 
Cu toții ne vom adapta la această pandemie mai devreme sau mai târziu, mai ușor sau mai greu, individual și colectiv. Și vom învăța multe.
 
În cele din urmă, și noi Grupul NIS vă dorim vouă și celor dragi toate cele bune și multă sănătate.
 
Aceste învățături ne vor schimba viața.
Cum: va depinde de alegerile tale, ale noastre!