Multiplicatoarele digitale (care apar în Cod Vamal sub numele de duplicatoare) sunt echipamente de multiplicare cunoscute în tara noastra si sub numele de risograf. Acest nume este inpropriu, deoarece, RISO este doar un nume de marca, cum sunt si RICOH sau DUPLO. Când numim un duplicator risograf, este la fel cum am zice: mi-am cumparat un adidas PUMA sau mi-am cumparat un xerox MINOLTA.

Duplicatoarele ofera o solutie alternativa la fotocopiatoare, imprimante laser si tipografiile offset. Sunt populare datorita vitezei de multiplicare, simplitatii si economicitatii (costuri mici) lor. Urmare ultimelor dezvoltari, ele sunt conectabile la calculatoare personale, astfel ele devenind foarte utile atât în birouri cât si în tipografii, lucrând ca niste imprimante rapide.
         
Principalii utilizatori ai duplicatorului sunt tipografiile, copycenterele, institutiile de învatamânt, institutiile publice, institutiile financiare, bibliotecile si oriunde sunt multiplicari frecvente. Duplicatoarele sunt solutiile optime la tirajele de 30 pâna la 1500 de exemplare multiplicate, costul pe copie fiind cel mai scazut.
 
În ce se aseamana un duplicator cu un fotocopiator?
 
  • multiplicarea pe formate A4, B4 si A3, depinzând de tipul masinii;
  • rezolutie de la 300x300 la 600x600 dpi;
  •  facilitatea de marire-micsorare;
  • multiplicarea textelor, pozelor respectiv a desenelor;
  • contrast reglabil automat sau manual.
 
În ce se deosebeste de un fotocopiator?
 
  • viteza mai mare de 5-10 - ori (120 copii pe minut);
  • preturile de multiplicare foarte reduse;
  • nu necesita hârtie speciala - poate lucra cu hârtie între 45 - 210 g/mp;
  • nu polueaza mediul înconjurator (nu exista cilindru de seleniu), nu emite ozon;
  • posibilitatea multiplicarii în culori - optiune;
  •  interfata cu calculator RIP (Raster Image Processor).
 
Modul de functionare al duplicatoarelor
 
Principiul de functionare al multiplicatorului digital nu are nici o legatura cu  copiatoarele obisnuite, pentru ca în cazul acesta documentul (originalul) este digitalizat cu ajutorul unui scanner sau este preluat direct din calculator si în continuare aceasta imagine este prelucrata de microprocesorul masinii. Imaginea digitalizata se transfera termic pe o folie de matrita (master), cu ajutorul unui termoimprimator, folie care se fixeaza automat pe un cilindru de culoare si practic începe procesul de multiplicare - tiparire. Prin schimbarea cilindrului se poate multiplica în diferite culori.
Utilizarea aparatului nu necesita o pregatire deosebita a personalului operator; aparatele lucreaza la un nivel de zgomot redus si foarte eficient. Costul de consum al energiei electrice este practic nul.

Comapania noastra distribuie o gama profesionala de multiplicatoare digitale potrivite pentru tipografii, copy-center, institutii publice si biblioteci.