Despre laminare

Laminarea (înfolierea) este aplicarea unui strat de folie (pe material tiparit sau netipărit). În funcție de folia folosită, operația se poate executa la rece sau la cald. Operația de înfoliere la cald este mai des folosită - datorită prețului foliei - , ea se realizează la temperaturi ridicate (100-160 grade Celsius) prin exercitarea unei presiuni de contact între folie, suport și rola încălzită. Mașinile de înfoliat pot lucra prin acțiune plană sau prin rulare între cilindri.
 
Pe piața mașinilor de finisare tipografică se găsesc foarte multe tipuri, modele și mărci de mașini de laminat. Toate aceste echipamente sunt bune sau mai puțin bune la operațiunea pentru care au fost concepute: laminarea materialelor tipărite cu tehnologie offset. In acest caz, cerneala offset se impregnează după tipărire în hârtie sau carton, permițând astfel foliei să facă o aderență bună cu hârtia. Primele probleme la laminiare apar în cazul lucrărilor executate cu tehnologie digitală.

Despre tiparul digital

Elementul principal care diferenţiază metodele clasice de tipar de cel digital este faptul că tiparul digital nu necesită o matriţă. Ca prim rezultat, două printuri consecutive pot fi total diferite ca şi conţinut. Tiparul digital s-a dezvoltat în paralel cu cele două tehnologii folosite de către imprimantele de birou: tehnologia inkjet şi laser.
Tipărirea laser a fost inventată la Xerox in anul 1969. Prima imprimantă laser a avut la baza un copiator xerografic. Prima imprimantă laser comercială a fost IBM 3800 aparută în anul 1975. De-a lungul anilor tehnologia s-a îmbunătăţit foarte mult, ajungând să fie competitivă, din punct de vedere al costurilor, pentru tirajele mici şi foarte mici. De asemenea, este una dintre tehnologiile de bază folosite pentru sistemele de facturare şi mailing direct, care necesită tiparirea cu date variabile. Tipărirea se face prin depunerea electrostatică de toner (granule foarte mici de polimer – plastic) şi fixarea prin temperatură şi presiune.

Despre probleme

Prima incompatibilitate între tipar digital și laminare a fost tonerul folosit. La începuturi se folosea un toner amestecat cu ulei siliconic pentru a acorda un luciu mai mare tipăriturilor. Din cauza uleiului folia se prindea foarte greu de suprafața pe care era aplicată. Mai nou producătorii de echipamente digitale au renunțat la uleiul siliconic, acesta fiind înlocuit cu polimeri, dar problema aderenței persistă în continuare. Acum nu folia se dezlipește de pe toner, ci tonerul cu folie cu tot de pe hârtie...

Despre soluții

Bineînțeles că cercetătorii de la marii producători de echipamente de finisare au găsit soluția. Prima condiție pentru o înfoliere fără riscul desfolierii este o presiune mare între rolele de laminare. Această presiune poate fi realizată pneumatic sau hidraulic, dar în nici un caz mecanic, cum a fost cazul la mașinile clasice de înfoliat. Presiunea minimă pentru o înfoliere fără probleme este de 800 kg/cmp. Deasemenea cilindrii de presiune trebuie să fie de un diametru suficient de mare pentru ca temperatura emanată să fie constantă.
În concluzie, putem spune că doar sistemul pneumatic sau hidraulic al mașinii de înfoliat poate crea o presiune suficientă pentru a asigura penetrarea tonerului în suport, astfel încât să se evite nu numai apariția bulelor și ridurilor, dar și a desfolierii.

Despre echipamente

Mașinile de laminat de mare productivitate și înaltă performanță FOLIANT Gemini, Gulliver, Mercury, Taurus și Pollux au fost proiectate ținând cont de toate problemele arătate mai sus. Indiferent de tehnologia de tipar, - digital sau offset - aplicarea foliei de laminare pe suprafața tiparită se face la cele mai înalte standarde. Pregatirea simplă și rapidă a lucrului, modul de reglare a temperaturii si a presiunii de înfoliere, respectiv viteza impresionantă la care lucrează, fac din mașinile de laminat Foliant cele mai bune echipamente din domeniu.
 
Despre noi

În cei peste 20 ani de prezență pe piața echipamentelor tipografice din România, NIS ELECTRONICS a devenit una din cele mai apreciate firme din domeniu datorită produselor de calitate superioară și a profesionalismului colectivului. Calitatea soluțiilor oferite de noi este garantată de renumele internațional al producătorilor reprezentați: Duplo Japonia, Ideal Germania, Foldmaster Elveția, Cyklos Cehia, Fastbind Finlanda, Graphic Whizard Canada, Grafcut Polonia, Introma Polonia, Mamo Italia, Renz Germania, Rigo Ungaria, Paperfox Ungaria, Pavo Italia și Uchida Japonia.