Laminarea reprezinta un proces de finisare in imprimare prin intermediul caruia se aplica un strat subtire de plastic pe hartie sau foi de carton pentru a imbunatati si proteja materialul imprimat. Imprimarea prin laminare se utilizeaza in general pentru a proteja hartia de uzura si pentru a creste longevitatea articolului tiparit. Laminarea este disponibila in texturi lucioase, mate sau catifelate.
 

Procesul de laminare prezinta numeroase avantaje precum:

  • Confera documetelor sau inscrisurilor imprimate sau tiparite rigiditate, durabilitate, rezistenta, ceea ce duce la prelungirea duratei de viata a acestora. Documentele devin impermeabile si nu mai pot fi zgariate, rupte sau pliate
  • Oferta protectie sporita impotriva petelor, a grasimii, a abraziunii,  cat si inpotriva umiditatii atmosferice
  • Imbunatateste aspectul documentelor, amplificand contrastul si sporind rezistenta la decolorare
  • Ofera posibilitatea stergerii documentelor cu solutii dezinfectante atunci cand este nevoie
  • Permite materialelor tiparite sa fie manipulate mai usor
  • Are costuri reduse si reprezinta o solutie economa deoarece te poate scuti de necesitatea retiparii documentelor deteriorate.

Ce documente se pot lamina?

In general, sunt laminate documentele care vor fi manipulate frecvent si sunt expuse factorilor care pot determina degradarea acestora. Cel mai des sunt laminate: meniurile pentru baruri si restaurante, liste de preturi, fise informative expuse in interior sau exterior, carti de vizita, diplome sau atestate, bosuri si materiale de prezentare, materiale promotionale,  fotografii, postere, coperti si multe altele.

 
Cum se realizeaza procesul de laminare?

Pentru realizarea procesului de laminare este necesarea utiizarea unui laminator. Hartia din care este realizat articolul tiparit sau pe care este imprimat este trecuta prin acest aparat special, numit laminator, care imbraca si sigileaza hartia intr-o folie de plastic. Astfel, prin plastifiere, cu ajutorul presiunii, a caldurii si a unui adeziv care asigura o fixare permanenta sau semi-permanenta, hartia va fi lipita intre doua coperti subtiri de plastic.

Este important de mentionat ca nu toate articolele suporta temperaturi ridicate necesare pentru laminarea la cald,  tocmai din acest motiv exista si sisteme de laminare la rece. Pentru acestea  se folosesc folii de laminare speciale si care pot realiza procesul de plastifiere si la temperatura redusa, fara sa afecteze documentul. Astfel, alegerea foliilor potrivite pentru procesul de laminare va depinde de mai multi factori precum tipul hartiei, grosimea acesteia si rezistenta imaginilor si a inscrisurilor la temperatura necesara plastifierii.

Pentru echipamente complete de plastifiere si laminare, cere acum oferta Nis Electronics. Dispunem de echipamente pentru: