Criteriile minime de care trebuie sa se tina cont la alegerea unei masini de plastifiat sunt:

Tipul tiparului – tipar offset, digital sau chiar mixt (offset si digital) si raportul dintre acestea. La tipar offset se aleg masini de plastifiat de catogorie entry level (nu au nevoie de o presiune mare, dar productivitatea este mica), pentru tipar digital sau mixt se aleg masini categoria medium / professional level, obligatoriu dotate cu compresor propriu cu presiunea minima de 900 kg

 

Formatul masinii de plastifiat - se recomanda ca masina sa fie cat mai aproape de latimea cea mai utilizata - este gresit a se achizitiona masina de format mai mare decat formatul uzual folosit (cu logica ca unele tiparituri se vor lamina landscape si atunci productivitatea se va dubla). Formatul maxim acceptat este in functie de masina de tipar: 35/50, 50/70, 70/100 cm sau digital cu latime maxima de 38 cm. Uneori trebuie tinut cont si de lungimea tipariturii (formate atipice), in acest caz masina trebuie sa aiba optiunea de prelungire a formatului.

 

Pentru viteza de lucru trebuie vazut care este volumul mediu lunar de plastifiere si mai ales incarcarea maxima pe zi lucratoare (nu este tot una ca ai de plastifiat 50.000 de formate pe luna impartit constant pe zile lucratoare sau 50.000 de formate care trebuie facute in 2-3 zile) – alegerea vitezei trebuie sa fie corelata cu varfurile de productie.
 

In functie de personal disponibil si buget se pot alege masini manuale, semiautomate (alimentare manuala si rupere automata a colilor laminate) sau total automatizate.

 

* Recomandam alegerea unor echipamente care au cilindru de laminare non adeziv. Masinile dotate cu astfel de cilindri au doua mari avantaje:

a) In caz de rupere accidentala a foliei, aceasta nu se va lipi de cilindru, scutindu-ne de chinurile curatarii ulterioare a cilindrului – operatiune de cel putin o ora – se economiseste timp/ora manopera si energie .

b) Dotarea echipamentului cu un astfel de cilindru permite plastifierea suporturilor cu ferestre, largind astfel gama de produse finite din mai multe domenii - unul dintre aceste domenii fiind si packing-ul de lux.

 

* Un alt criteriu important este constructia in sine a masinii, recomandam alegerea echipamentelor care permit utilizarea foliilor pe role clasice cu diametrul miezului de 76,2 mm si lungime de 3.000 m, deoarece la masinile care permit doar role de 200, 500 sau maxim 1.000 m au dezavantajul cresterii costurilor de exploatare. De asemenea achizitia foliilor de lungimi mai mici (200, 500, 1.000, 2.000 m) este mai dificila iar preturile pe mp sunt mai mari, ceea ce duce la scaderea competitivitatii pe piata.

 

* Alt criteriu necesar este ca masina sa fie dotata cu un cutit de taiere longitudinala a foliei (permite taierea din latimea foliei inainte de laminare pentru latimi mai mici a suportului de infoliat)

 

* Pentru largirea gamei de produse sunt de studiat si optiunile de a executa poleirea si/sau executarea unor finisari care sa dea efect de lacuire UV selectiva.